İş Yerinizdeki Potansiyel Yangın Riskini Nasıl Azaltabilirsiniz

Senelerce emek verdiğiniz, yatırımlarınızı bağladığınız iş yerlerinizde yangın risklerini ortadan kaldırarak iş yerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

İş Yerinizdeki Potansiyel Yangın Riskini Nasıl Azaltabilirsiniz

Senelerce emek verdiğiniz, yatırımlarınızı bağladığınız iş yerlerinizde yangın risklerini ortadan kaldırarak iş yerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Birçok farklı unsura bağlı olarak gerçekleşebilen yangın, arkasında çok ciddi problemler bırakmaktadır. Ciddi bir şekilde yangın felaketi yaşayan iş yerlerinin yüzde 57’si, aynı konumda bir daha açılamamaktadır. Yangın sırasında ise içeride siz ve çalışan personelin de olması durumunda işin ciddiyeti çok daha artmaktadır.

Peki İş Yerlerindeki Yangınların Sebebi Nedir?

  • Elektrik Bazlı Arızalar

Çalışan makina veya ekipmanların sebep olduğu sigorta/priz/kablo temelli yangınlar

  • Gaz, Yanıcı Madde ve Hammadde

Sektöre göre iş yerinde yer alan hammadde depolarının, yanıcı maddelerin veya gazın alev alıcı etmenler ile buluşması sonucu oluşan yangınlar

  • İnsan Kaynaklı

Personelin veya ziyaretçilerin dikkatsizliği sonucu meydana gelen yangınlar

  • Ekipman Kaynaklı

Masraf olmaması adına bakımı yapılmayan veya yetersiz gelen ekipmanların yol açtığı yangınlar

Yangın risklerini ortadan kaldırmak için yukarıdaki maddelerin kontrolünü belirli aralıklar ile mutlaka yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde iş yerinizde sürekli bir potansiyel yangın riski var olacaktır.

Nasıl Önlemler Alabilirsiniz?

  • Öncelikle iş yerinizde var olan elektronik cihazların ve varsa makinaların kontrollerini sürekli yaptırmalısınız.
  • Elektrik dağıtım teçhizatları ve prizler eski ise değiştirebilirsiniz.

Çünkü teknoloji geliştikçe elektrik kullanımı da aynı düzeyde artmaktadır. Kapasitesinin dışından voltaj yüklenen sigorta kutuları ise kısa devre yapabilmektedirler.

  • İş yerinizde bulunan yangın tüplerini belirli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz. Zaten iş sağlığı ve güvenliği kanunlarında da bulunan bu uygulama, yetersiz denetim ve ihmaller yüzünden göz ardı edilebilmektedir. Fakat her yangın ufacık bir alanda başlar ve büyür. Yangın daha büyümeden müdahale etmeniz için ise yangın tüplerinizin kullanılabilir olması gerekmektedir.
  • Hem işveren olarak kendiniz hem de personeliniz, yangın ile alakalı iş güvenliği eğitimlerini eksiksiz tamamlamalıdır. Acil bir durumda yangına müdahale edilirken yapılan ufak bir hata bile; yangını çok daha fazla şiddetli hale getirmektedir.
  • Yangın tüplerinin çeşitlerini ve nasıl kullanılacaklarını iş yerinde bulunan herkes bilmelidir.
  • İş yeriniz içerisinde acil durum çıkış levhalarının bulunmasına, acil durum ışıklarının çalışır olmasına ve kaçış yolu üzerinde engelleyici bir nesne olmamasına özen gösterin.
  • İş yerinize yangın alarm sistemi kurmanız, meydana gelebilecek olası kötü bir olayda hem sizin hem de itfaiye ekiplerinin en kısa sürede bilgilendirilmesine ve yangın büyümeden kontrol altına alınmasına olanak tanır.

İş yerlerinde meydana gelen yangınlar, maddi ve manevi birçok zarara sebep olmaktadır. Bu zararları yaşamadan, işletmenizi güven altında tutmak için gereken önlemleri çok geç olmadan almalısınız.

Bol Güvenli Günler Dileriz. ?

Güvenlik Danışmanlığı

Güvenlik ihtiyaçlarınız için uzman ekibimizden ücretsiz danışmanlık alın.

İletişime Geçin