Yangın Sırasında Neler Yapmalıyız?

Evde ya da dışarıda her an başınıza gelebilecek bir felakettir yangın. Açık kalan ocaktan, saatlerce prize takılı su ısıtıcısından ya da her dakika ihtiyaç duyulan şarj aletinden kaynaklanabilir.

Yangın Sırasında Neler Yapmalıyız?

Evde ya da dışarıda her an başınıza gelebilecek bir felakettir yangın. Açık kalan ocaktan, saatlerce prize takılı su ısıtıcısından ya da her dakika ihtiyaç duyulan şarj aletinden kaynaklanabilir. Yangın sırasında kaybedilen her saniyenin önemi büyüktür. Hem yeterli oksijen seviyesi bitmeden hem de alevlere maruz kalmadan kurtulmak için doğru ve soğukkanlı adımları atmak önemlidir.

Peki, evdeyken oluşan yangına karşı neler yapmalıyız?

  • Her şeyden önce soğukkanlı olmak doğru kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Bu söylenen söz basit veya empatiden uzak gibi dursa da soğukkanlı kalmaya çalışmak can güvenliğinizi korumanız açısından en önemli adım olacaktır.
  • İmkanınız varsa ıslak bir bluz veya havlu benzeri bir madde ile burnunuzu ve ağzınızı kapatmalısınız.
  • Her zaman için evin koridorlarında, yürüyüş yolunuzu kapatacak eşya bulundurmamaya özen gösterin. Aksi takdirde kaçış yolunuz kapanabilir.
  • Yangın söndürülecek bir boyutta ise alevlerin üzerine oksijen ile bağlantısını kesecek battaniye benzeri bir madde atabilir ya da mevcut ise yangın tüpü ile 45 derecelik bir açıdan müdahale edebilirsiniz. 
  • Eğer yangın, müdahale edebileceğiniz seviyeyi aştıysa; en kolay ve sağlıklı şekilde evden çıkmaya çalışın ve ardından da 110’u arayın.

Yangından Kaçmak İçin Şansınız Kalmadı veya Çıkış Yollarınız Kapalı ise;

  • 110’u aradıktan sonra yine dumandan etkilenmemek için yüzünüzü kapatmanız gerekmektedir.     
  • Telefonunuza ulaşamıyorsanız, ses çıkartarak çevrenizdeki insanlardan veya komşularınızdan yardım isteyebilirsiniz.
  • Elektrik akımlarını kesmeli, elektrik sigortasını kapatmalısınız.
  • Yangından uzaklaşabileceğiniz kadar uzaklaşmalısınız. Mümkünse en uzak odaya gidip, kapının altından duman sızmaması için örtü gibi bir madde ile kapının altını kapatmalısınız.
  • İmkanınız var ise her türlü şişeye su doldurmaya çalışın. Saklandığınız odanın da kapısı ıslatmaya çalışın.
  • Alevlerden çıkan duman, yoğunlaşmadan dolayı tavana doğru çıkacağından, yere eğilmeniz sizi biraz daha rahatlatacaktır.

Yangın Çıkmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Evden çıkmadan ve uyumadan önce beyaz eşya dışında prizde elektrikli alet bırakmamanız, yangın riskini oldukça azaltacaktır. Özellikle ütü, su ısıtıcısı ya da ocakta bırakılan yemek; yangına direkt sebebiyet verebilmektedir. Elektrikli aletlerin düşüp artan voltajdan dolayı basit bir şekilde kabloları tutuşabilmektedir.

Düzenli şekilde alınabilecek ufak önlemler ile yangın riski neredeyse sıfıra indirilebilir.

Ev Alarm Sistemi ile Yangın Tehlikesini Erken Fark Edin!

Evinize kuracağınız ev alarm sistemlerine, duman dedektörü de ekleyerek, yangını daha en başından fark edip, müdahale edebilirsiniz.

Türknet Güvenlik ev alarm sistemleri ve duman dedektörü ile özel alanınızda oluşabilecek her türlü tehlikeyi önleyebilirsiniz.

Hem siz hem de sevdikleriniz, gönül rahatlığı ile özel alanınızda vakit geçirebilirsiniz. ?

Unutmayın, tedbirli olmak sizin elinizde…

Türknet Alarm Sistemleri ile Güvende Olun

Güvenlik Danışmanlığı

Güvenlik ihtiyaçlarınız için uzman ekibimizden ücretsiz danışmanlık alın.

İletişime Geçin